torsdag 12 september 2013

Om du älskar djur, så äter du inte kött, mjölk och ägg


Från ett mail som jag fick: “Jag älskar djur men jag är inte ännu en vegan och kanske kommer jag aldrig att bli det (men jag har skurit ner på kött). Vem är du att säga att jag inte älskar djur?

Mitt svar: Det som vi verkligen tror om moral visar sig på hur vi agerar och inte på vad som vi säger. Vi kan säga vad som helst. Men våra handlingar visar vad vi verkligen är övertygade om. Många män säger att de verkligen älskar de partners som de misshandlar och slår. Om du verkligen älskar någon, så värderar du den personen moraliskt, och vad än du gör så misshandlar du henne inte och slår henne inte. Älska och skada går inte ihop tillsammans. På samma sätt, om du älskar djur så värderar du dem. Och om du värderar dem så behandlar du dem inte som saker som existerar exklusivt som ett medel för att nå dina mål, vilket är exakt det som du gör närhelst du konsumerar en djurprodukt.

Citat Gary L. Francione; https://www.facebook.com/abolitionistapproach

------

Om du älskar någon, så utsätter du inte den individen för fullständigt onödigt våld, lidande och död. Att döda en förnimmande varelse som vill leva är att utsätta denne varelse för våld. Att djur har haft ett gott liv ger inte rätten att beröva henne detta liv som hon vill leva. Djur är offer, ickeveganer mobbar oskyldiga, förnimmande och försvarslösa varelser för en gastronomisk njutning/bekvämlighet.

Anledningen till att djur far illa i detta samhälle är för att vårt samhälle ser dem som resurser, som man får använda våld på, skada och döda för en trivial gastronomisk njutning/bekvämlighet.

Lösningen är att sluta konsumera djurprodukter överhuvudtaget. Så länge som djur är resurser/egendom till oss människor kommer de att bli utsatta för fullständigt onödigt lidande, våld och död, precis som slavarna i bl.a. USA och England för några hundra år sedan aldrig kunde bli skyddade för lidande, våld och död eftersom att de var ”egendom” under lagen, och att slavägarens triviala intressen alltid värderades över deras "egendoms" (slavens) intressen.

Mer om djur och varför de aldrig kan få något riktigt skydd eftersom att de är egendom under lagen: http://law.bepress.com/cgi/viewcontent.2cgi...

Om vi inte skulle domesticera djur, så skulle mer än 56 miljarder landlevande djur varje år inte bli utsatta för onödigt våld för djurprodukter. Med varje ickeveganskt val som du gör så möjliggör du att djur utsätts för fullständigt onödigt våld, lidande och död.

Oavsett hur många tusenlappar man spenderar på hjälpa djur, så ger det en inte rätten att utsätta andra djur för fullständigt onödigt lidande och våld.


-------

Det är fint att du hjälper vissa djur. Det är ingen skillnad på de djur som du räddar/hjälper jämfört med de djur som du konsumerar.
Djuren som du konsumerar har ett intresse av att leva, och din njutning/bekvämlighet som du får av
att konsumera djurprodukter ger dig inte rätten att använda våld mot en förnimmande och försvaslös varelse.

Idén att vi någonsin kan värdera njutning för ens smaklökar - oavsett dess intensitet - mer än livet och lidandet av de förnimmande varelser som exploateras för att göra animaliska livsmedel, är en indikation på att vi har gått vilse. Du vet att det är fel att utsätta djur för lidande och död utan goda skäl. Du vet att njutning för ens smaklökar inte kan utgöra en god anledning. Det finns ingenting komplicerat som krävs. Du vet allting som du behöver veta. Bli vegan.


-----

Ingemar,"anledningen till att djur far illa i dagens samhälle är bristen på empati, empati mot allt som finns på jorden, ocjh empati kan visa sig på många sätt,"

Ja, och det är oempatiskt att slakta ett djur eftersom att djuret har ett intresse av att leva, och inte vill bli slaktat.

"Äta kött är en del av min natur"
Det är samma argument som används för all diskriminering -- alltså att det är en del av "ens natur".

"veganismen något fint innan det som numer liknar en sekt, hjärntvättade personer som inte hinner stanna uppp och se det vackra utan letar bara efter det fula och förstörelses mm i alla situationer.."

Jag ser mycket vackert!
Samtidigt ser jag all exploatering av djur och personer som kallar det "humant" att döda djur på "humana sätt". Det är motsatsen till vackert.
Jag försöker utbilda dig och få dig att inse att det är fel att exploatera försvarslösa och förnimmande varelser.
Du är inte ett offer för att jag försöker få dig att tänka om.
Djuren är offer.

---
Jag är inte med i en "sekt" eftersom jag anser att det är fel att utsätta djur för fullständigt onödigt våld och död.
Det är vad alla människor anser.
En del människor väljer att inte leva efter sina värderingar.

Föreställningen att vi kan vara ”snälla”, ”barmhärtiga”, eller ”humana” mot djuren som vi föder in i denna värld för att slakta och äta är en av de mest djupt tragiska, omoraliska och självbedragande idéerna i historien av mänskligt tänkande.

torsdag 5 september 2013

Svar från vegan - 'men människan är inget djur'

Detta är mitt svar:
Biologiskt sett så är vi djur. Djur av arten 'människa'.
En del säger att det som skiljer oss från en del djurarter, är att vi har en bättre moraliskt förståelse om vad som är rätt och fel. Det kan vara sant med en del av oss människor. Det finns så mycket hat och våld här i världen, och det är väldigt många människor som inte förstår vad som är etiskt riktigt, och väldigt många människor som inte agerar efter det som de vet är etiskt riktigt. Det är så många som engagerar sig i våld och diskriminering – sexism, rasism, speciecism, etcetera.

En del personer säger att vi är mer intelligenta än andra djurarter. Jag säger att alla djur är intelligenta på olika sätt. En del hävdar att vår ”framstående moral”/intelligens ger oss rätten att döda och äta andra djur. Tvärtom så är det så att vår ”framstående moral” ger oss insikt till att det är etiskt fel att utsätta förnimmande varelser av annan art för onödigt lidande, våld och död för njutning/bekvämlighet/tradition. Att äta djurprodukter (djur skadas och dödas i mjölk-, ägg-, honungs- och köttindustrin, osv.) är att utsätta djur för fullständigt onödigt våld, lidande och död, eftersom att vi kan leva och må bra på en vegansk diet.

Om du inte är vegan: Sluta att ursäkta att utsätta andra förnimmande varelser för fullständigt onödigt våld, lidande och död. Bli vegan.
Läs mer här: http://bloganders.blogspot.no/2013/08/varfor-vegan-for-att-det-ar-omoraliskt.html

Bli vegan, utbilda andra till att inte skada, döda och förtrycka djur


”Att inte döma uppförande, eller att inte döma det snart nog, är det som har svarat för huvuddelen av de moraliska katastrofer som vi har haft genom historien. Det är det som är roten till problemet med utnyttjandet av djur och varför det framträdande svaret till detta problem är den absurda och orättfärdiga ”lyckligt utnyttjande”-rörelsen.”

”Anser du att djur betyder något moraliskt sätt? Om du gör det, så har du inget val annat än att bli vegan. Du kan inte på ett konsekvent sätt tro att djuren betyder något moraliskt sätt, men att det är acceptabelt att döda dem (oavsett hur “humant” du föder upp dem och dödar dem) för din gastronomiska njutning. Det är egentligen mycket enkelt.

Citat Gary L Francione

Bli vegan. Utbilda de som du känner och de som du möter till att bli veganer (på jobbet, på gatan om du är ute och går med t.ex. adopterade djur som du tar hand om, i kön till matkassan, osv.). Utbilda ickeveganer, personer som utsätter djur för fullständigt onödigt lidande och död, få de att tänka till om deras gärningar. Jag rekommenderar boken Eat like you care (’Ät som du bryr dig’) av Gary L. Francione och Anna Charlton [Se länk i efterföljande kommentar till ett översatt intro av denna bok] – jättebra för dig att läsa som inte är vegan och för dig som är vegan att lära dig att på ett mer effektivare sätt argumentera med ickeveganer.


För vidare läsning rekommenderar jag artikeln ’Making a mockery of Gandhi’ – se länk i kommentar till den ursprungliga posten.

 


Boken Eat like you care: http://www.eatlikeyoucarebook.com/

Making a mockery of Gandhi: http://www.abolitionistapproach.com/making-mockery-gandhi/#.UijJ9j_9VyI                                                                                                                             

 

Under Förintelsen och många andra moraliska katastrofer är det en överväldigande majoritet som har varit tysta och inte gjort något för att stoppa dessa moraliska katastrofer.

Var inte en av dem som håller tyst i en ickevegansk värld. Utbilda andra till att förstå att det är etiskt fel att förtrycka djur. Utbilda andra till att bli veganer.
Att vara tyst när andra skadar och dödar människor och andra djur är etiskt fel.

Tyvärr är det många veganer som är tysta och inte utbildar andra till att bli veganer.
Tack till alla som utbildar andra till att bli veganer.

Till de som inte ser det som en väldigt hög prioritet att utbilda alla man känner och möter om veganism: Varför inte?

Till er som utbildar andra: Hur går det? Respons, osv??
Diskutera och dela gärna

Att dela veganism med andra är en av de största prioriteringarna i mitt liv och jag ser det som lika viktigt som att själv vara vegan.
Jag tänker inte stå tyst och se på när försvarslösa individer blir förtryckta.

måndag 2 september 2013

A vegan diet can cure Chron's disease

Chron's disease:
" Inflammatory bowel diseases occur almost exclusively in parts of the world where the diet is high in meat and dairy foods, and are rare in countries where people still consume starch based, almost entirely vegetarian meals. Severe "allergic-type" reactions to some of those rich foods have been suspected as being the causes of these conditions."

The condition is improved/cured by consuming a vegan starchbased diet (e.g. rice, potatoes, beans, lentils) with fruits and vegetables:
http://www.drmcdougall.com/med_colitis2.html

See also: http://www.youtube.com/watch?v=RqYZ8Iu_fUc

söndag 1 september 2013

Is a compassionate/nonviolent God and religion compatible with harming animals for meat, milk and eggs?

This is an answer to: But God/Creator, or the Bible or any other religious book or Jesus or any other religious person say we can consume animal foods/use animals for clothes/religious items and other products
 
For anyone religious and/or for anyone who think it is wrong to harm and be violent towards animals for frivolous reasons:


If you are claiming that God is a loving, merciful and nonviolent God, this must also mean that we can't justify imposing suffering, violence and death on animals for pleasure/convenience or any other frivolous reasons. You must also advocate that we should help and defend those who are defenseless and vulnerable in our society, including many people and other animals.


We don’t have any nutritional need for meat, milk, eggs, and other animal foods [1]. All animals are harmed by being killed because they have an interest of living (regardless of whether they are brutally slaughtered in a slaughter house or are killed in hunting, or are killed painlessly while sleeping, etc.) There is no animal that wants to be killed by us. It is very easy to treat other animals with nonviolence, respect, love and mercy, to treat them as we ourselves want to be treated, and this is also our moral obligation. I stopped consuming animal foods this autumn. This was a very simple choice, and my choice has impacted me very positively both physically and emotionally. And most importantly: I am not longer participating in being violent towards, harming and killing vulnerable, defenseless and sentient beings. I reject that palate pleasure/tradition (including religion)/convenience are legitimate reasons   to justify the needless violence, harm and killing of animals for animal foods (including meat, milk, eggs, honey, etc.). We don’t need any animal foods for our survival or to live a life of optimal health, so consuming animal foods is to harm animals for frivolous and illegitimate reasons.


Animals are vulnerable. Animals are defenseless against the people who are violent towards them and are harming them for frivolous and unnecessary reasons. If you are not a vegan: Stop harming and killing animals for frivolous reasons. Start living as you are preaching: Treat all animals with love, respect, compassion and nonviolence; and help them instead of exploiting the vulnerable of our society. Preach nonviolence with all of your deeds – your message is not consistent or credible if you say that you stand up for nonviolence, but put violence on your body (e.g. leather, down, etc.) and put violence in your body. This includes milk from cows that are exploited and killed at an age of 5, or eggs from chickens that are exploited and killed, or any other animal product. Consuming animal foods perpetuate our society’s view that animals are resources/property, and as long as they are property they will be exploited [Further reading: See note 2]. Furthermore animals are individuals,
not resources, and should be treated as individuals, not as resources.


Don’t say that a loving, nonviolent and compassionate God is advocating completely unnecessary suffering, violence and death on animals with an interest and a wish of a continued existence, and not to suffer; and who definitively doesn’t want to be killed for humans frivolous palate pleasure/convenience/tradition of wearing dead animals, consuming animal foods, etc.


“The most violent weapon on  earth is the table fork.”  Gandhi


Please go vegan! Please live a nonviolent life towards all human and nonhuman animals!
Reject racism, sexism, heterosexism, ageism, speciecism and all other discrimination and violence!
Note 2. http://law.bepress.com/cgi/viewcontent.cgi?article=1021&context=rutgersnewarklwps